In ons bedrijf werken we met 2 verschillende soorten varkensvlees. Naast het Nederlandse varkensvlees van de scharrelvarkens van Fiberne zijn wij erg onder de indruk van de kwaliteit van het Iberico varkensvlees.

Iberico varkensvlees

Het in Barendrecht gevestigde bedrijf Iberdeli import voor ons en nog andere slagers dit verrukelijke vlees.

In november hebben we u tijdens onze feestelijke proeverijen kennis laten maken met dit bijzondere zwartvoet-scharrelvarken uit Spanje.

Het Iberische Varken

De producten die worden verkregen uit het vlees van het Iberisch varken passen in een wat men noemt “Mediterrane etenswijze”, die deels staat voor gezonde voeding en deels voor een manier van leven waarin natuurlijke producten met een eigen smaak een essentiële rol spelen.

De verhoging van de levensstandaard en in zeker opzicht het bekender worden van veel levensmiddelen, die eerst als luxeproducten werden beschouwd, hebben ervoor gezorgd dat deze producten nu voor een groter publiek aantrekkelijk zijn én bijdragen tot een nieuwe ‘eetcultuur’. Vanwege de groeiende interesse voor de dagelijkse voeding, wil Iberdeli de eigenschappen en de gezondheidsaspecten van onze producten en in het bijzonder de Iberisch ham, hierbij nader toelichten.

Het leven van het Iberisch varken

Varkens van het Iberisch ras groeien vrij op en nemen in gewicht toe volgens een uitgebalanceerd voedingspatroon. Het varken voedt zich op weilanden en heides waar steeneiken en kurkeiken groeien. De voeding bestaat uit de vruchten van deze bomen (de eikels, die bellota’s worden genoemd) en weidebegroeiing (gras en kruiden).
 
Cholesterol
Het verzadigde vet van dieren vervult doorgaans een fundamentele factor in het stijgen van het cholesterolgehalte bij mensen. Een Iberisch varken dat in vrijheid is opgegroeid in de bergen heeft andere genetische eigenschappen en een ander exploitatieproces dan andere rassen varkens, die zich voeden in vaste mesthokken. Door veel beweging en andere voeding, waarvan de bellota’s (eikeltjes) de unieke smaak verzorgen, bestaat het vet bij het Iberisch varken voor meer dan 55% uit goede vetzuren, die een gunstige invloed uitoefenen op het cholesterol en daarmee op hart- en vaatziekten, vergelijkbaar met de goede bestanddelen in bijvoorbeeld olijfolie.
 
Een plakje van de beste Iberische ham is donker roze of paars van kleur, dooraderd met wit-gelig vet. Allereerst moet de neus dichtbij de ham worden gehouden om de complexiteit van de aroma te bepalen. Wrijf daarna over de olieachtige buitenkant: Het vet behoort licht te zijn niet dik en glibberig. Uiteindelijk ervaart men de smaak. Op kamertemperatuur smelt het in de mond.

 

  •  

    Bacon 

     
  •  

    Balkenbrij 

     
  •  

    Fricandeau 

     
  •  

    Hamlap 

     
  •  

    Hamschijf 

     
  •  

    Karbonades 

     
  •  

    Karbonades 

     
  •  

    Nasi/bamivlees 

     
  •  

    Procureur 

     
  •  

    Rookworst 

     
  •  

    Saucijs 

     
  •  

    Schnitzel 

     
  •  

    Slavink 

     
  •  

    Sparerib 

     
  •  

    Spekblokjes 

     
  •  

    Speklap 

     
  •  

    Varkensfilet 

     
  •  

    Varkenshaas 

     
  •  

    Varkenslap 

     
  •  

    Varkensoester 

     
  •  

    Varkensrollade 

     
  •  

    Varkensrollade 

     
  •  

    Wangetjes 

     
  •  
  •  

van Linschoten keurslager

Lusthofstraat 48A
3062WN Rotterdam
0102810665

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 07:30 - 18:00
zaterdag 07:30 - 17:00
zondag Gesloten